RVU-drempelvrijstelling

Sinds 2021 is het mogelijk om een oudere werknemer een bedrag ineens (of in de vorm van periodieke uitkeringen) toe te kennen, zonder dat de werkgever 52%-RVU-heffing over de bruto vergoeding hoeft te betalen. Het bedrag mag de RVU-drempelvrijstelling niet overschrijden en de betaling moet worden gedaan in de periode drie jaar voorafgaand aan de AOW-datum. In onderstaande berekening wordt gebruik gemaakt van de maandelijkse vrijstelling van € 2.037 bruto (2023-bedrag).

Belangrijk bij de gebruikmaking van de RVU-drempelvrijstelling is dat de werkgever altijd looncode 53 moet aanvinken en de fiscus het UWV notificeert over de RVU. Hierover (en over nog veel meer) leest u in de vaak geraadpleegde RVU-checklist van KWPS Employee Benefits & Risk Management.

De drempelvrijstelling is van toepassing op ontslagvergoedingen die uiterlijk 31 december 2025 zijn afgesproken. De uitbetaling mag niet worden uitgesteld tot een ongebruikelijk tijdstip.

Deze rekentool kan worden gebruikt voor regelingen die tenminste per 1 januari 2023 zijn ingegaan. Voor regelingen die eerder zijn ingegaan, kun je contact met ons opnemen voor een maatwerkberekening.

Ontdek onze tools

Gratis

AOW-leeftijd

Bereken de wettelijke en verwachte AOW-leeftijd.
Gratis

Vlakke Premie Pensioenakkoord

Bereken de vlakke premie vanwege het pensioenakkoord.
Gratis

Transitievergoeding Light

Bereken de wettelijke transitievergoeding.                                      
Gratis

RVU-drempelvrijstelling

Bereken de vrijstelling zelf.
Gratis

Ontwerp zelf je pensioenregeling

Om snel antwoorden en een indruk te kunnen krijgen, kun je deze handige tool gebruiken.